Maskmat

Kompostmaskar.nuMaskmat


Lägg i komposten:

grönsaksrester

potatisskal,

gammalt mos

äggskal

vegetariska matrester

avfallet från josmaskinen

hushållspapper som du torkat vasken med

strimlat kontorspapper

toarullar

strimlat tidningspapper

bruna blad från krukväxter

bröd

gräsklipp i måttlig mängd

trädgårdsavfall i måttlig mängd


Lägg inte i:

blankt papper

citron

apelsinskal

giftiga papper tex med aceton

fisk, kött

mejeriprodukter

undvik lökskal

bröd
I komposten kan du lägga organiskt material som frukt, grönt, gamla krukväxter,

äggskal, kaffesump, hushållspapper, gammalt mos, potatisskal osv.

Lev efter tesen - Lite maskar lite mat, mycket maskar mera mat... regelbundet- och ju mindre bitar ju snabbare nedbrytning. Kompostmasken lever av mikroorganismer, som svampar och bakterier.. Därför är det jätteviktigt med syre och lagom temperatur.

Maskarna äter upp det organiska materialet när det börjar brytas ner. Det som den inte kan äta upp kommer ut i andra ändan som jordliknande massa. De gör växtnäringsämnen tillgängliga för växterna igen. Man matar inte masken utan de mikroorganismer de lever på.

I själva verket bildar masken, mikroorganismerna och kompostmaterialet ett sammanhängande system - maskkomposten. Undvik saltad mat, eftersom det dödar mikroorganismerna, lägg inte i citrus frukter och lökskal, stark kryddad mat, kött och fisk eller mejeriprodukter och undvik även trädgårdsavfall i alltför stor mängd.

Försök att blanda upp så det inte blir för kompakt av en sorts avfall, mycket gräsklipp är innebär problem...  tänk på kväve/kolbalansen utan att komplicera det hela. Det är lätt och kul att kompostera :)
Marmora Road, Glasgow, D04 89GR