Tips och länkar

Kompostmaskar.nu

Tips och länkar:


Det finns bra isolerade traditionella kompostbehållare att köpa på handeln men även fiffiga sätt att bygga själv. Ritningar och tips finns att hitta på nätet, här är några exempel!


Viktigt att behållaren har luftning och rätt temperatur till maskarna.

Det underlättar med en effektiv dränering med uppsamling av vätskan tex en slang

nerstucken i en dunk.


1. Stora  hinkar med lock ställs ovanpå varandra med borrade hål mellan den

övre och den undre så vätskan kan rinna ner och tömmas en gång i veckan.

Borra många hål högst upp under kanten på den översta hinken så det

kommer in luft.

Superenkelt och billigt!


2. Skaffa dig frigolitlådor med lock från en butik med asiatiska livsmedel. Köp supertejp i byggbutiken och finmaskigt metallnät. Detta är en personlig favorit som funkar väldigt bra

och är enkel och billig. På fotot ser ni att det finns en flaska som sticker upp, det är för att luften ska cirkulera.  Flaskan är ihopsatt med en som ligger ner på botten,så det är två flaskor med öppningen i varje ände , hoptejpade på mitten i 45 graders vinkel. Det är finmaskigt nät över flasköppningarna.  Nätet i locket gör att det blir mycket bra luftning.3. I en gammal kökssoffa som du isolerat med frigolit och har på balkongen.


4. Ett kylskåp i garaget som du placerar stapelbara platslådor i, kylskåp har bra isolering.


5. Ett gammalt badkar i trädgården med en träskiva ovanpå.

På vintern kan du klä in den med frigolit.

Denna har vi byggt på vår odling, besök gärna Fb sidan: gemensamhetsodlingen i Förslöv6. Bygg en lång kompost med flera fack av leca murblock som du staplar på varandra. Blocken är av sandwich typ med stereofoam på insidan som isolerar på vintern. Maskarna kan röra sig mellan blocken mellan springorna.Denna isolerade kompost finns att köpa på olika gardescenter i lite

olika utförande och priser. Lägg betongplattor under.
Några tips när du odlar med kompostjord:


Kompostjorden är mycket rik på kväve, samt väldigt stark och därför bra att blanda upp med vanlig jord. Den är super bra till jordförbättring eller för omplantering av lite större växter. Eftersom den är så näringskraftig passar den däremot inte så bra till frösådd.


Odlar du i pallkrage så ta en hink kompostjord i botten och fyll på med vanlig jord. Växtrötterna kommer att söka sig ner och ta del av näringen. Ska du jordförbättra så ta nästa säsong. Vissa växter vill ha , mycket näring tex pumpa, tomat och rotfrukter.

Kryddväxter trivs bäst när det är näringsfattigt.Det finns mycket bra att läsa om kompostering i dessa böcker:


Allt om kompost av Ingrid Olousson; Albert Bonnier förlag


Hushållning i praktiken av Maria Österåker, Nordstedts förlag


Marmora Road, Glasgow, D04 89GR